Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Kombinácia morčacej pečene a anglickej slaniny v omáčke z kyslej smotany so šalviou je vynikajúca.

Morčacia pečeň na anglickej slanine

Budete potrebovať morčaciu (alebo jahňaciu) pečeň 500 - 600 g, anglickú (oravskú, gazdovskú) slaninu 100 g, cibuľu 150 g, kyslú smotanu 1,5 dcl, vývar 3 dcl¹, soľ jednu + 1/2 čajovej lyžičky, mleté čierne korenie 1/2 + 1/4 čajovej lyžičky, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, hrubú múku na obaľovanie, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu (rastl. olej dve lyžice) + jednu polievkovú lyžicu (olej jednu polievkovú lyžicu), čerstvú šalviu 5 lístkov (sušenú jednu kopcom čajovú lyžičku).

Pečeň odblaňte a nakrájajte na menšie kusy (asi ako väčší orech). Slaninu nakrájajte na plátky a tie na pásiky. Cibuľu prekrojte na polovicu a nakrájajte z nej mesiačiky. Do taniera nasypte hrubú múku a rozmiešajte ju z 1/2 čajovou lyžičkou korenia a čajovou lyžičkou soli. Kúsky pečene obaľte touto múkou.

Vo väčšej panvici ohrejte kopcom lyžicu masti a opečte na nej slaninu. Vyberte ju na papierovým obrúskom vystlaný tanier a do výpeku dajte cibuľu. Dobre ju poduste a odstavte z platne.

Na platňu dajte panvicu s nepriľnavým dnom a na zvyšku masti opečte zo všetkých strán kúsky pečene.

Na platňu vráťte panvicu s cibuľou a pridajte do nej nadrobno nakrájané lístky šalvie. Trochu ich opečte. Vývar ohrejte a nachystajte k panvici. Pridajte hladkú múku, urobte zápražku a zalejte ju vývarom. Dobre rozmiešajte a krátko povarte. Vložte opečené kúsky pečene a pridajte smotanu. Okoreňte, osoľte a vmiešajte opečené kúsky slaniny.

Doslov

Podávajte s ryžou, slovenskou ryžou (ovsíkmi) alebo inou cestovinou. Môže to byť aj zemiaková kaša, varené zemiaky alebo pečené batáty.

¹Ak nemáte vývar povarte kocku bujónu v 3 dcl vody.