Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Klasika – len bude z tlakového hrnca.

Maďarský guláš z tlakového hrnca

Budete potrebovať móčing 600 g (kližka, glejovka, nožina), cibuľu150 g, lečo 400 g, 2 kopcom polievkové lyžice br. masti, 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, jednu polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a dve čajové lyžičky soli.

Na zátrepku budete potrebovať polievkovú lyžicu hladkej múky a 1 dcl vody.

Z mäsa odstráňte najhrubšie šľachy a blany a pokrájajte ho na kocky. Cibuľu nakrájajte na drobno. V tlakovom hrnci ohrejte masť na 150°C a cibuľu na nej 5 minút poduste. Zvýšte teplotu platne, vložte polovicu mäsa a dobre ho opečte zo všetkých strán aby sa „zatiahlo“. Doložte aj zvyšok mäsa a tiež ho rovnako opečte. Pridajte soľ, všetky koreniny a pretlak a premiešajte. Podlejte vodou do výšky mäsa. Nechajte zovrieť a hrniec uzavrite. Znížte teplotu platne a duste 50 minút. Vypnite platňu, odtlakujte hrniec a otvorte ho. Skontrolujte či je mäso udusené do mäkka a prípadne ešte dajte dusiť na 15 - 20 minút (ak je treba, tak aj na viac). Potom pridajte lečo bez šťavy a 5 minút povarte. Pripravte si zátrepku z vody a múky, vmiešajte ju do guláša a nechajte prevrieť. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Kto má rád cesnak, môže pridať jeden prelisovaný strúčik. Vypnite platňu a nechajte chladnúť zakrytý.

Môžete podávať s cestovinou - kolienkami, ryžou alebo knedľou.

Doslov

Už pri krájaní mäsa sa dá – podľa toho ako sa ťažko krája – odhadnúť dĺžka dusenia v tlakovom hrnci. Takže si môžete časovač rovno nastaviť napr. na 70 minút.