Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Losos je trochu drahšia ryba ale občas si treba dopriať. Recept je veľmi jednoduchý. Suroviny budem tentokrát uvádzať na jednu osobu.

Losos na masle s mrazenou zeleninou

Budete potrebovať lososa cca 150g na osobu. Mrazenú zeleninovú zmes podľa ľubovoľného výberu cca 200g na osobu, prepustené maslo podľa potreby, soľ, korenie a citrónovú šťavu.

Filetu otočte kožou hore a šupiny (ak tam sú) škrabkou odstráňte. Umyte ho, osušte, kožu osoľte, okoreňte alebo ak máte koreniacu zmes (masalu) na ryby, tak jej trocha môžete použiť. Konkrétne na lososa je veľmi vhodná citrónová (korenie citrónové). Na panvici zohrejte prepustené maslo, stačí 1 – 2 mm hladina, a rybu, kožou dole, dajte piecť. Vrchnú časť lososa pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a zľahka posypte korením alebo masalou. Keď chcete mať kožu chrumkavú, pečte pri vyššej teplote, ale opatrne, aby vám nezhorela. Sledujte farbu mäsa na najhrubšej časti a ak bude vrchná ružová časť užšia ako spodná biela, filetu otočte. Ak zbeleje aj táto časť, pečte lososa ešte minútu a potom ho vyberte na zohriaty tanier. Na panvicu pridajte lyžicu prepusteného masla a teplotu zvýšte na maximum. Nasypte na ňu mrazenú zeleninu a keď sa väčšia časť rozmrazí znížte teplotu a duste 8 minút (alebo podľa návodu na obale zeleniny).

Doslov

Chuť lososa je škoda prebíjať výraznými koreninami, to si môžete kúpiť aj lacnejšiu rybu a korením ju vylepšovať. Namiesto prepusteného masla môžete použiť rafinovaný olej (kukuričný, slnečnicový, repkový, olivový z výliskov) a po upečení lososa poliať trochou rozpusteného masla. Tento recept sa dá použiť aj na filety zo pstruha dúhového, aj toho čo sa predávkoval astaxanthinom alebo karotenoidmi a tvári sa ako losos.