Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Úplne najjednoduchší recept na hydinovú pečeň.

Hydinová pečeň na cibuli

Budete potrebovať hydinovú pečeň 600 g, stredne veľkú cibuľu (cca 80 g), mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky, mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky, soľ 1/2 čajovej lyžičky, dve kopcom lyžice br. masti alebo štyri lyžice rafinovaného oleja, kopcom polievkovú lyžicu kečupu a čajovú lyžičku dijonskej horčice.

Z pečene odstráňte väčšie cievy a nakrájajte ju na kúsky veľkosti polievkovej lyžice. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Na dostatočne veľkej panvici zohrejte tuk (olej) a cibuľu na ňom osmažte. Hneď ako začnú prvé kúsky cibule hnednúť po nej porozkladajte pečeň. Posypte ju soľou, korením a rascou a tri minúty pečte. Pootáčajte a pečte znovu tri minúty. Vyberte von jednu z okraja a prekrojte ju na polovicu. V prípade že bude ešte v strede krvavá vráťte ju nazad, pečte ešte dve minúty a potom test zopakujte. Nepečte ju ani o minútku dlhšie ako je nutné. Vypnite platňu a pečeň povyberajte do misky alebo priamo na taniere. Znovu zapnite platňu, do zvyšného tuku s výpekom nalejte 1 dcl vody, vmiešajte 2 polievkové lyžice kečupu a jednu čajovú lyžičku dijonskej horčice. Vyduste časť vody, aby ste získali primeranú hustotu omáčky. Servírujte so zemiakovou kašou, ryžou alebo cestovinami – slovenskou ryžou, tarhoňou a pod.

Doslov

Praxou sa naučíte dobre odhadnúť čas pečenia pri rôznych druhoch pečene a test s prekrajovaním už nebude potrebný. Soľou a koreninami posypte pečeň až keď sa už restuje. Pečeň môže po čase získať na povrchu zelené sfarbenie. Je to ale len optická závada a dá sa jej predísť tak, že pečeň pred vybratím premiešate v tuku.