Predslov
Nemám čo povedať, každý vie o čo ide.
Fašírky
Budete potrebovať mleté brav. mäso 400 g (pliecko alebo dobre prerastený bôčik), jeden suchší rožok, cesnak jeden väčší strúčik, jednu malú cibuľu 40 – 50 g, jedno vajce, dijonskú horčicu jednu kopcom čajovú lyžičku (nemusí byť), mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, soľ jednu čajovú lyžičku, majorán jednu čajovú lyžičku, korenie na fašírku alebo kebab 1/8 čajovej lyžičky (nemusí byť), rastl. olej a strúhanku podľa potreby.
Rožok nakrájajte na malé kúsky a namočte vo vode. Ošúpte cibuľu a nakrájajte na drobno, ošúpte aj cesnak. Mleté mäso vložte do misy a pridajte k nemu vyžmýkaný rožok. Pridajte prelisovaný cesnak a nakrájanú cibuľu. Osoľte, pridajte horčicu a všetky koreniny. Rozklepnite na to vajce a dobre rozmiešajte. Ak by zmes bola riedka, pridajte hrsť strúhanky. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.
Zo zmesi mokrými rukami vytvaruje guľky a obaľte ich v strúhanke.
Do panvice nalejte olej na výšku cca 1 cm a ohrejte ho na 190°C.
Obalené guľky sploštite, aby sa lepšie prepiekli. Vysmážajte pomaly do ružova s každej strany 4 – 5 minút.
Podávajte so zemiakovou kašou, gazdovským šalátom alebo s varenými zemiakmi. Výbornú kombináciu tvoria aj so zemiakovým prívarkom.
Doslov
Zvládnutie prípravy fašírok otvára priestor pre rôzne kombinácie toho čodomdal. Hovädzie mäso z polievky zomleté s trochou bôčika, mleté odrezky z pliecka s namočenými ovsenými vločkami, hovädzie alebo bravčové mäso s rôznymi druhmi húb, so syrom atď. Podľa surovín je možné trochu aj experimentovať s koreninami a zeleninou či vňaťami.