Predslov
Krkovička je najvhodnejšia práve na dusenie.
Dusená krkovička
Budete potrebovať krkovičku 600 - 700 g, kvalitnú klobásu 80 g, cibuľu 80 g, cesnak 2 - 3 strúčiky, krájané paradajky 400 g konzerva,
hovädzí vývar 2 dcl (1/2 kocky hovädzieho bujónu), br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, oregano jednu čajovú lyžičku, balzamikový ocot jednu čajovú lyžičku, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku, hnedý cukor jednu čajovú lyžičku, jeden bobkový list, mleté čierne korenie a soľ podľa potreby.
Cesnak a cibuľu ošúpte. Cibuľu nakrájajte na polkolieska. Ak máte čerstvé oregano, nakrájajte z neho jednu polievkovú lyžicu. Klobásu nakrájajte na hrubšie kolieska. Z krkovičky nakrájajte menšie hrubšie rezne a trochu ich z jednej strany naklepte. Osoľte a okoreňte.
Ak nemáte hovädzí vývar povarte 5 minút 1/2 kocky bujónu v 2 dcl vody.
Masť ohrejte v kastróle na 190°C a rezne na nej postupne z oboch strán krátko opečte. Povyberajte na pripravený tanier. Do kastróla dajte cibuľu, trochu ju poduste, pridajte klobásu a krátko opečte. Pridajte prelisovaný cesnak, cukor, balzamikový ocot, papriku, oregano a bobkový list. Premiešajte a rozložte na to rezne. Zalejte ich krájanými paradajkami a podlejte vývarom. Uduste do mäkka – cca 1,5 hodiny.
Doslov
Podávajte s varenými zemiakmi, cestovinami alebo s knedľou.