Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Posunieme sa od hovädzieho tokáňa a bravčového na rasci zase o niečo ďalej. Veľmi jednoduché, veľmi chutné a vďačné je toto jedlo.

Bravčový guláš

Budete potrebovať 600 g bravčového pliecka, jednu kopcom polievkovú lyžicu masti alebo dve lyžice oleja, cibuľu cca 130-150 g, dva strúčiky cesnaku (cca 10 g), jednu kopcom čajovú lyžičku soli, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky, polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky a jednu kopcom polievkovú lyžicu hladkej múky.

Mäso umyte a nakrájajte na kocky. Ošúpte cibuľu a nakrájajte na drobno. V kastróle zohrejte tuk a osmažte na ňom cibuľu do sklovita, to znamená kým nezačne byť lesklá a akoby priezračná. Pridajte mäso a dobre opečte zo všetkých strán (orestujte), aby zostalo šťavnaté. Podlejte najprv len trochou vody a sledujte či mäso nezačne tiež púšťať vodu - čo je bežné u mäsa z mrazničky ale niekedy aj u čerstvého. Pridajte soľ a koreniny a podlejte mäso do 2/3 jeho výšky vodou. Duste pri nízkej teplote a keď sa šťava vydusí na tuk pripravte si z múky a 1,5 dcl vody zátrepku. Vmiešajte zátrepku a pod pokrievkou uduste do mäkka. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a je hotovo.

Doslov

Výhodou tohto gulášu je veľká variabilita príloh. Ideálna je knedľa alebo ryža alebo cestoviny ale v podstate môžete použiť všetko čo sa kamaráti so šťavou z mäsa.