Predslov
Často hľadáme jednoduchý recept na jedlo a pritom nechceme, aby bolo tuctové. Toto jedlo z jedného hrnca je ozvláštnené tým, že prílohou sú trojuholníky cesta upečené priamo na ňom.
Bravčové pliecko so zeleninou
Budete potrebovať: bravčové pliecko 500 g, mrkvu 250 g, stonkový zeler 250 g, pór 200 g, hrášok 200 g, kurací vývar 0,5 l (alebo kocku bujónu), rastl. olej jednu polievkovú lyžicu, soľ jednu čajovú lyžičku a ml. čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky.
Na cesto budete potrebovať: hladkú múku 250 g, ľubovolný čerstvý syr 150 g (ricotta, cottage cheese, tvaroh a pod.), kypriaci prášok do pečiva 1/2 balíčka (6 g), nasekanú petržlenovú vňať jednu kopcom polievkovú lyžicu, nasekané šalviové lístky jednu polievkovú lyžicu, soľ jednu čajovú lyžičku, ml. čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky a mlieko podľa potreby.
Mäso odblaňte a nakrájajte na kocky. Stonky zeleru nakrájajte na väčšie kúsky, mrkvu a pór na kolieska. Ak nemáte vývar dajte variť 0,5 l vody. Vo vriacej vode povarte 5 minút rozdrobenú kocku bujónu. Do hrnca bez horľavých častí - jedlo v ňom sa ešte bude piecť aj v rúre - nalejte olej a ohrejte ho na 180°C. Pridajte polovicu mäsa a opečte ho zo všetkých strán. Doložte zvyšok mäsa a celý obsah hrnca ešte opekajte 5 – 6 minút. Pridajte mrkvu, premiešajte s mäsom a 2- 3 minúty opekajte. Posypte korením, pridajte zeler a zase 2 – 3 minúty opekajte. Nakoniec pridajte pór a soľ. Obsah hrnca premiešajte a podlejte vývarom. Až začne vrieť hrniec zakryte, znížte teplotu platne a duste 30 minút.
Po pätnástich minútach dajte vyhriať rúru na 200°C, horný + dolný ohrev.
Múku na pracovnej doske zmiešajte s kypriacim práškom, pridajte korenie, soľ, petržlenovú vňať a šalviu. Postupne do múky vmiešajte všetok syr. Vymieste tuhšie cesto, podľa potreby pridávajte mlieko. Rozváľkajte ho na priemer ako má vrch hrnca a cez stred (ako pri pizze) nakrájajte z cesta trojuholníčky (16 – 18 ks).
Vypnite platňu a hrniec odkryte. Obsah po celom povrchu posypte hráškom a preneste naň trojuholníky tak, aby zakryli celý povrch. Hrniec dajte do rúry a upečte cesto do zlatava– cca 25 minút.
Doslov
Množstvo jednotlivých druhov zeleniny môžete meniť podľa podľa svojej chuti, niektorý druh prípadne vynechať alebo iný doplniť.