Predslov
Niekedy treba šťavu k mäsu zahustiť a na to, ako sa to naučiť, je tento jednoduchý recept ako stvorený.
Bravčové kocky dusené na rasci
Budete potrebovať 600 g bravčové pliecko, jednu kopcom polievkovú lyžicu masti alebo dve lyžice oleja, jednu stredne veľkú cibuľu cca 80 g , jednu kopcom polievkovú lyžicu hladkej múky, čajovú lyžičku soli a pol čajovej lyžičky mletej rasce.
Mäso pokrájajte na väčšie kocky (cca 3cm), ošúpte cibuľu a nakrájajte na drobno. V kastróle zohrejte tuk a osmažte na ňom cibuľu do sklovita, to znamená kým nezačne byť lesklá a akoby priezračná. Trochu zvýšte teplotu platne, pridajte mäso a dobre opečte zo všetkých strán (orestujte), aby zostalo šťavnaté. Pridajte soľ a rascu. Podlejte najprv len troškou teplej vody a sledujte či mäso nezačne tiež púšťať vodu čo je bežné u mäsa z mrazničky ale stáva sa aj u čerstvého. Ak bude potrebné, môžete ešte doplniť vodu, ale maximálne do výšky 2/3 mäsa. Mäso uduste do mäkka. V 1,5 dcl studenej vody si z múky urobte zátrepku , pridajte k mäsu a ešte 3-4 minúty povarte.
Doslov
Podávajte so slovenskou ryžou. Ak sa vám bude zdať že je zbytočné šťavu zahusťovať, alebo nechcete mať v jedle múku, tak ju nezahusťujte. Nahradením rasce plátkami šampiňónov dostanete recept na bravčové kocky dusené na šampiňónoch.