Predslov
Na staršie biele sladké pečivo (vianočka, brioška alebo biely koláč) nie je veľa receptov ale jeden je tak výborný, že často kúpime kvôli nemu aj čerstvé pečivo. Aj tento recept je zjednodušený tak, aby ho zvládol každý.
Žemľovka
Budete potrebovať: biele pečivo (ideálne sladké) 350 - 400 g, mlieko ¾ litra, hrudkový tvaroh 350 – 400 g, kryštálový cukor 5 polievkových lyžíc, maslo 80 g, vajcia 2 ks, vanilkový alebo vanilínový cukor 1 ks, mletú škoricu 1/2 čajovej lyžičky, stredne veľké jablká 4 ks, nastrúhanú citrónovú kôru jednu čajovú lyžičku a 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu alebo strúhanky.
Mlieko nalejte do kastrólika, trochu ohrejte ( na 30 - 35 °C) a rozpustite v ňom 2 lyžice cukru. Pekáč vymastite maslom a posypte strúhaným kokosom alebo strúhankou. Pečivo nakrájajte na krajce cca 1,5 cm hrubé, väčšie krajce prekrojte na polovicu. Namáčajte ich z oboch strán v mlieku, ale ich nerozmočte, aby sa vám nerozpadali. Ukladajte na dno pekáča tak, aby medzi nimi neboli žiadne medzery. V miske rozmiešajte tvaroh s tromi lyžicami cukru, škoricou, vanilkovým (vanilínovým) cukrom a citrónovou kôrou. Rozklepnite naň jedno vajce, premiešajte a potom v pekáči roztrite na pečivo. Poutláčajte. Na túto vrstvu rozložte nastrúhané jablká a posypte ich škoricou. Zvyšok pečiva tiež ponamáčajte z oboch strán v mlieku a rozložte navrch. Mlieko ešte trošku ohrejte, rozpustite v ňom zvyšok masla, rozklepnite doň vajce a premiešajte. Polejte s ním celý vrch žemľovky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200°C na 20 - 25 minút (kým sa vám vrch nezapečie). Po upečení nechajte chladnúť 20 minút, potom posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
Doslov
Keďže je to recept na žemľovku, tak naň môžete použiť aj žemle prípadne bagetu alebo rožky, možno by sa dala použiť aj ciabatta. Výsledok je však trošku slabší ako zo sladkým pečivom. Namiesto jabĺk môžete na tvaroh rozložiť polovičky marhúľ, sliviek alebo iné sezónne ovocie. Alebo môžete použiť napríklad zavárané strúhané jablká. Do tvarohu môžete vmiešať aj hrozienka, prípadne brusnice.