Predslov
Zvyšky šunky, salámy a syrov výborne využijete na malé pohostenie.
Slimáky z lístkového cesta
Budete potrebovať: hotové lístkové cesto cca 250 g, tavený syr 30 g, zvyšky šunky, salámy a syrov, jednu polievkovú lyžicu kečupu a na ochutenie trochu oregana, korenia na pizzu alebo gyros a podobne.
Rúru si dajte vyhriať na 200°C horný + dolný ohrev. Cesto opatrne rozbaľte a potrite taveným syrom. Okraje (cca 2 cm) nenatrite aby sa zvinuté cesto neotváralo. Potrite kečupom a posypte zmesou korenín napr. na pizzu. Rozložte na to šunku (salámu) a posypte oreganom. Syry nahrubo nastrúhajte a pridajte na cesto. Trochu syra si nechajte aj na posypanie slimákov. Cesto stočte do rolády. Hotovú roládu otočte tak, aby koniec cesta bol pod ňou. Nakrájajte z nej kolieska 1,5 cm hrubé. Rozložte na papier na pečenie a trochu ich nožom poroztláčajte. Posypte zvyškom syra. Dajte piecť, približne za 15 minút budú hotové.
Doslov
Nemusíte sa báť aj trochu experimentovať zo surovinami a koreninami. Dôležité je len, aby tam nebolo priveľa riedkeho, lebo by to pri pečení vytekalo von. Keď máte aj zvyšok extratvrdého syra nastrúhajte ho na malých otvoroch a s ním posypte slimáky.