Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Recept je úplne jednoduchý ale...

Chlieb vo vajci

Budete potrebovať starší (suchší) chlieb z pšeničnej múky, 7-8 krajcov (podľa veľkosti), vajcia 5 kusov (M) alebo 4 kusov (L), soľ ½ čajovej lyžičky a rafinovaný olej (kukuričný, slnečnicový, repkový, olivový z výliskov) prípadne br. masť.

Vajcia rozklepnite do hlbokého taniera , pridajte soľ a rozšľahajte. Tanier by mal mať približne rovnaký priemer ako panvica. Krajce chleba prekrojte na polovicu, veľmi veľké aj na štyri časti. Na panvici zohrejte tuk na teplotu cca 200°C. Výška hladiny by mala byť približne 5 mm. To či je tuk (olej) už dostatočne zohriaty zistíte aj tak, že doňho namočíte kúsok chleba. Ak začne tuk okolo neho šumieť a bublinkovať môžete začať vyprážať. Krajce chleba namočte z oboch strán vo vajci a opražte na oleji do žltooranžova .

Doslov

...ale. Záleží na tom ako veľmi suchý je chlieb. Ten „skoročerstvý“ stačí namočiť len veľmi nakrátko ináč by nasiakol vajcom ako špongia a aj po upečení by bolo vajce vo vnútri surové. Ten suchší namočte z jednej strany tak na 10 sekúnd a otočte. Druhú stranu už namáčajte dlhšie, 30 až 40 sekúnd, podľa toho ako veľmi je chlieb suchý. Pri vyprážaní je najdôležitejšia teplota tuku. Keď budete vyprážať pri nízkej teplote bude chlebík mastný a mľandravý, pri vysokej teplote zas v strede tuhý(suchý). Teplotu tuku pravdepodobne budete musieť stále dostavovať.

Ak máte aj nejaký zvyšok šunky môžete plátky obaliť vo vajci a rozložiť po chlebíkoch. Tieto potom ešte raz z tejto šunkovej strany opečte.

Chlieb môže byť aj z iných druhov múk, ale aj výsledok býva rôznej „chuti“. Namiesto chleba môžete použiť aj sendvič. Rožok, nakrájaný na štvrťky, môžete tiež použiť. Hrubší rožok alebo bagetu nakrájajte šikmo. Aj zvyšok knedle je dobrou alternatívou.