Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Bravčové mäso

Je v súčasnosti najlacnejším druhom mäsa. Netvrdím, že ho máte preferovať, ale niekedy peňaženka „nepustí“. Pridávam tri recepty na rôzne druhy bravčového a ešte recept na výborné a lacné jedlo - na krumplipaprikáš.

Predslov

Uprostred stola tróni pekáč s výdatným, rozvoniavajúcim a chutným mäsom niekde nazývaným aj Výpečky.

Moravský vrabec so špenátom alias Výpečky

Na prípravu mäsa budete potrebovať 600 – 700 g dobre prerasteného bôčika, br. masť 2 kopcom polievkové lyžice, cibuľu cca 80g, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky, mletú rascu jednu čajovú lyžičku, celú rascu ¼ čajovej lyžičky, jeden strúčik cesnaku.

Na prípravu špenátu budete potrebovať mrazený špenát so smotanou cca 450 g, soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, jeden strúčik cesnaku.

Mäso nakrájajte na väčšie kocky. Cibuľu a jeden strúčik cesnaku ošúpte a nakrájajte na drobno. Do kastrólika dajte rozmraziť kocku špenátu. Vo väčšej panvici ohrejte masť na 190°C. Mäso dobre opečte zo všetkých strán a vyberte do pekáča. Do výpeku pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich. Potom celý obsah panvice nalejte na mäso. Osoľte ho a posypte mletou rascou a korením. Posypte aj celou rascou a podlejte 1 dcl vody. Zakryte alobalom (matnou stranou nahor) a pečte jednu hodinu pri 210°C. Špenát ohrejte. Strúčik cesnaku ošúpte a prelisujte ku špenátu. Vmiešajte smotanu, okoreňte a osoľte. Nechajte krátko prejsť varom a špenát je hotový.

Doslov

Podávajte s knedľou alebo varenými zemiakmi.

 

Predslov

Veľmi jednoduchý recept použiteľný aj na iné druhy mäsa.

Bravčové pliecko na šampiňónoch

Budete potrebovať br. pliecko 600 – 700 g, šampiňóny 150 g, cibuľu cca 100 g, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, mletú rascu jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/2 čajovej lyžičky, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, citrónovú šťavu alebo ocot podľa potreby.

Na zátrepku budete potrebovať mlieko 2 dcl, kyslú smotanu jednu kopcom polievkovú lyžicu, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Šampiňóny ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Mäso nakrájajte na kocky. V kastróle ohrejte masť na 170°C a poduste na nej cibuľu do sklovita. Pridajte šampiňóny a tiež trochu poduste. Pridajte čierne korenie, rascu a soľ. Na tento základ dajte polovicu mäsa a keď sa prehreje pridajte aj druhú polovicu. Mäso opečte zo všetkých strán a potom ho podlejte vodou do 2/3 výšky mäsa. Zakryte a uduste do mäkka.

Až bude mäso mäkké urobte zátrepku. V mlieku dobre rozmiešajte smotanu a múku a vlejte ho k mäsu. Nechajte prejsť varom, dochuťte citrónovou šťavou alebo octom a je hotovo.

Doslov

Ako prílohu môžete použiť rôzne druhy cestovín napr. kolienka, slovenskú ryžu (tarhoňu, ovsíky), ryžu, varené zemiaky alebo knedľu.

Predslov

Patrí medzi tie jedlá, ktoré sa ťažko dajú naučiť z receptu. Treba sa ho od niekoho naučiť alebo aspoň takto cez video si to „ohmatať“.

Zemiakový paprikáš

Budete potrebovať zemiaky 1 kg, cibuľu cca 150 g, jednu kopcom polievkovú lyžicu bravčovej masti, mletú sladkú papriku jednu polievkovú lyžicu, soľ dve čajové lyžičky, ¼ čajovej lyžičky mleté čierne korenie, ¼ čajovej lyžičky mletej rasce, majoránku jednu čajovú lyžičku a ľubovolný mäsový výrobok (safalátky, párky, mäkšiu klobásu, kabanos, údené mäso a pod) cca 200 g.

Oškrabte zemiaky a nakrájajte na kocky. Ošúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Mäsový výrobok ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Do kastróla alebo rajnice, najlepšie s nepriľnavým dnom, dajte zohriať masť na 170°C, pridajte cibuľu a uduste ju do mäkka. Osoľte ju aby rýchlejšie zmäkla. Potom prisypte korenie a rascu, pridajte mäsový výrobok a trochu ho poopekajte. Pridajte papriku a dobre premiešajte. Podlejte 1 dcl vody, pridajte zemiaky a osoľte ich. Premiešajte a dolejte vodu tak, aby bola tesne pod poslednou vrstvou zemiakov, aby ju skoro ani nebolo vidieť. Prikryte a dajte variť do mäkka. Občas s kastrólom zatraste, aby sa nepripiekli zemiaky o dno. Prípadne opatrne vsuňte varešku medzi zemiaky a stenu kastróla a skontrolujte dno. Nemiešajte! Vo chvíli, keď budú zemiaky uvarené, by ste už na dne mali mať tukovo-zemiakovú kašu. Opatrne premiešajte, aby sa zemiaky obalili touto kašou. Na záver posypte majoránkou, ešte premiešajte a je hotovo.

Podávajte s cviklou, kyslými uhorkami alebo kyslou kapustou, prípadne s čalamádou.

Doslov

Niekedy sa to na prvý pokus veľmi nevydarí. Oplatí sa však skúšať znova a znova. Lebo ak krumplipaprikáš zvládnete, budete mať vždy po ruke jedlo, ktoré pripravíte rýchlo a ľahko. Jedlo čo má každý rád.

 

Predslov

Krkovička je najvhodnejšia práve na dusenie.

Dusená krkovička

Budete potrebovať krkovičku 600 - 700 g, kvalitnú klobásu 80 g, cibuľu 80 g, cesnak 2 - 3 strúčiky, krájané paradajky 400 g konzerva,

hovädzí vývar 2 dcl (1/2 kocky hovädzieho bujónu), br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, oregano jednu čajovú lyžičku, balzamikový ocot jednu čajovú lyžičku, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku, hnedý cukor jednu čajovú lyžičku, jeden bobkový list, mleté čierne korenie a soľ podľa potreby.

Cesnak a cibuľu ošúpte. Cibuľu nakrájajte na polkolieska. Ak máte čerstvé oregano, nakrájajte z neho jednu polievkovú lyžicu. Klobásu nakrájajte na hrubšie kolieska. Z krkovičky nakrájajte menšie hrubšie rezne a trochu ich z jednej strany naklepte. Osoľte a okoreňte.

Ak nemáte hovädzí vývar povarte 5 minút 1/2 kocky bujónu v 2 dcl vody.

Masť ohrejte v kastróle na 190°C a rezne na nej postupne z oboch strán krátko opečte. Povyberajte na pripravený tanier. Do kastróla dajte cibuľu, trochu ju poduste, pridajte klobásu a krátko opečte. Pridajte prelisovaný cesnak, cukor, balzamikový ocot, papriku, oregano a bobkový list. Premiešajte a rozložte na to rezne. Zalejte ich krájanými paradajkami a podlejte vývarom. Uduste do mäkka – cca 1,5 hodiny.

Doslov

Podávajte s varenými zemiakmi, cestovinami alebo s knedľou.