Predslov
Uprostred stola tróni pekáč s výdatným, rozvoniavajúcim a chutným mäsom niekde nazývaným aj Výpečky.
Moravský vrabec so špenátom alias Výpečky
Na prípravu mäsa budete potrebovať 600 – 700 g dobre prerasteného bôčika, br. masť 2 kopcom polievkové lyžice, cibuľu cca 80g, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky, mletú rascu jednu čajovú lyžičku, celú rascu ¼ čajovej lyžičky, jeden strúčik cesnaku.
Na prípravu špenátu budete potrebovať mrazený špenát so smotanou cca 450 g, soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, jeden strúčik cesnaku.
Mäso nakrájajte na väčšie kocky. Cibuľu a jeden strúčik cesnaku ošúpte a nakrájajte na drobno. Do kastrólika dajte rozmraziť kocku špenátu. Vo väčšej panvici ohrejte masť na 190°C. Mäso dobre opečte zo všetkých strán a vyberte do pekáča. Do výpeku pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich. Potom celý obsah panvice nalejte na mäso. Osoľte ho a posypte mletou rascou a korením. Posypte aj celou rascou a podlejte 1 dcl vody. Zakryte alobalom (matnou stranou nahor) a pečte jednu hodinu pri 210°C. Špenát ohrejte. Strúčik cesnaku ošúpte a prelisujte ku špenátu. Vmiešajte smotanu, okoreňte a osoľte. Nechajte krátko prejsť varom a špenát je hotový.
Doslov
Podávajte s knedľou alebo varenými zemiakmi.