Predslov
Nielen kapor na modro je výborná ryba, ale tento spôsob úpravy sa výborne hodí aj na pstruha.
Pstruh na modro rýchlo a ľahko
Budete potrebovať vypitvané pstruhy bez hláv cca 700 - 800 g, cibuľu 40 g, soľ jednu čajovú lyžičku, jeden bobkový list, zeleninový bujón jednu kocku, celé čierne korenie 5 bobuliek, nové korenie jednu bobuľku, maslo 20 g, ocot tri polievkové lyžice a cukor jednu čajovú lyžičku.
Pripravte si menšiu šálku a vložte do nej maslo.
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Vo väčšom hrnci alebo kastróle dajte variť 1,5 l vody. Vložte do nej cibuľu a až voda zovrie vmiešajte do nej na lyžici rozdrobený bujón. Pridajte bobkový list, soľ a nahrubo potlčené korenie. Po piatich minútach varu pridajte ocot a cukor. Vložte umyté pstruhy a varte 12 – 18 minút (podľa veľkosti). Var musí byť mierny, len tak na „jednu bublinku“. Po uvarení pstruha opatrne podberte a skúste oddeliť chrbtovú plutvu. Ak to nepôjde varte ešte 5 minút. Veľmi opatrne vyberte pstruhy von a z vývaru odoberte 4 lyžice do šálky s maslom a premiešajte. Týmto maslom potom pri servírovaní pstruhy polejte.
Doslov
Servírujte so zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou.