Predslov
Cícer je veľmi kvalitná potravina a tak si na spestrenie jedálnička uvarte:
Cestoviny s cícerom
Budete potrebovať: cestoviny malé kolienka alebo podobné 250 – 300 g, varený cícer 200 g, lúpané (krájané) paradajky 400 g, paradajkový pretlak 1 – 2 kopcom polievkové lyžice (podľa hustoty), cesnak štyri strúčiky, malú cibuľu 50 – 60 g, jednu mrkvu, stopkatý zeler dve stonky, olej tri polievkové lyžice, nasekanú petržlenovú vňať jednu kopcom polievkovú lyžicu, anglickú alebo oravskú slaninu 100 g, soľ jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, sušené čili papričky podľa chuti, nastrúhaný extra tvrdý syr na dochutenie pri servírovaní (nemusí byť).
Cestoviny uvarte skoro do mäkka a prepláchnite studenou vodou. (Dajú sa uvariť zároveň s prípravou cíceru, ale na prvýkrát je to takto lepšie).
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Mrkvu oškrabte a nastrúhajte nahrubo. Slaninu nakrájate na kocky. Zo zeleru oddeľte dve stonky a priečne nakrájajte na asi 0,5 cm hrubé kúsky.
Vo väčšej panvici (musia sa tam potom vojsť aj cestoviny) ohrejte olej na 170°C. Pridajte cibuľu, osmažte ju. Potom na nej opečte slaninu. Cesnak pretlačte cez lis a pridajte mrkvu a zeler. Podlejte 1 dcl vody (môžete použiť aj suché víno). Uduste zeleninu do mäkka. Zatiaľ si nakrájajte petržlenovú vňať. Túto potom pridajte spolu so sušenými čili papričkami do panvice. Pridajte pretlak a lúpané paradajky, soľ aj korenie. Vmiešajte cícer a cestoviny a je hotovo.
Doslov
Je dobré chuť tohto jedla niečím zvýrazniť. Môžete dať viac cesnaku alebo čili, prípadne aj trochu zaexperimentovať napr. s kyslou uhorkou. Na záver ešte môžete na cestoviny nastrúhať extra tvrdý syr a ozdobiť trochou petržlenovej vňate.