Predslov
Nie je to tá celkom pravá živánska, ale dá sa to aj takto.
Živánska z pekáča
Budete potrebovať: br. pliecko alebo krkovičku 750 g, zemiaky 1 kg, zelenú papriku 300 g, paradajky 300 g, cibuľu 300 g, údenú slaninu 150 g (ak použijete pliecko tak 200 g), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, rascu celú jednu polievkovú lyžicu, grilovacie korenie a mleté čierne korenie podľa potreby, masť na vymastenie pekáča.
Zemiaky ostrúhajte a nakrájajte na hrubšie kolieska. Papriku umyte, vyrežte jaderník a nakrájajte na väčšie kusy. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska. Paradajky umyte a nakrájajte na kolieska. Slaninu nakrájajte na plátky a tie rozdeľte na menšie časti. Mäso nakrájajte na plátky a z oboch strán naklepte medzi dvomi fóliami. Nakrájajte z nich menšie rezníky, aby sa mohly vkladať medzi ostatné suroviny. Osoľte a okoreňte mletým čiernym a aj grilovacím korením z oboch strán. Zemiaky dobre osoľte, posypte rascou a dôkladne premiešajte. Pekáč vymastite masťou a naplňte pripravenými surovinami. Ukladajte ich nastojato, čo najtesnejšie vedľa seba tak, aby sa suroviny striedali. Na kraji pekáča vždy začnite slaninkou. Ak vám ostanú nejaké suroviny rozložte ich po vrchu. Zakryte alobalom, matnou stranou navrch, starostlivo utesnite a dajte piecť na 200°C, horný + dolný ohrev na cca 90 minút.
Doslov
Podávajte samotné, prípadne s chlebíkom.