Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Spájanie chutí

„Veľmi vás prosím, neupravujte tieto recepty a postupy podľa rád okolia alebo internetu. Aspoň kým sa nenaučíte variť. “

Toto sú vety z úvodnej stránky.

Existujú ale recepty, ktoré sú priam stvorené na ich úpravu podľa vlastnej predstavy. Dá sa na nich vyskúšať čo sa stane, keď spojíte rôzne chute alebo pridáte niečo netradičné.

Predslov

Nasledujúci recept je základom pre šalát, ktorý si môžete farebne a chuťovo dotvoriť.

Fazuľový šalát

Budete potrebovať: bielu fazuľu 400 g, diétnu salámu cca 250 g, chren strúhaný dve kopcom čajové lyžičky, červenú cibuľu alebo šalotku cca 60 g, kyslú smotanu alebo biely smotanový jogurt 2 dcl, majonézu 4 kopcom polievkové lyžice, kečup 1 – 2 polievkové lyžice (alebo po jednej lyžici jemný a ostrý), soľ jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky.

Fazuľu dopredu namočte 6 – 8 hodín pred varením vo vode. Potom ju uvarte do mäkka, odceďte a nechajte vychladnúť.

V prípade, že nemáte čas na prípravu fazule, môžete použiť aj konzervovanú (v náleve). Voľte čo najväčšiu.

Cibuľu nakrájajte na drobno a salámu na rezančeky. Fazuľu presypte do väčšej misky a pridajte k nej cibuľu a salámu. Zľahka premiešajte. Pridajte chren, majonézu, smotanu (jogurt) a kečup. Dobre premiešajte. Pridajte soľ a korenie. Premiešajte a odložte na tri hodiny do chladničky. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte.

Doslov

Tento šalát dáva priestor vašej vlastnej tvorivosti. Môžete ho doplniť napríklad nakrájanými olivami, uhorkou, kápiou alebo kapari. Pridať viac sladkého kečupu alebo naopak pikantného a podobne.

Predslov

Zvyšky šunky, salámy a syrov výborne využijete na malé pohostenie.

Slimáky z lístkového cesta

Budete potrebovať: hotové lístkové cesto cca 250 g, tavený syr 30 g, zvyšky šunky, salámy a syrov, jednu polievkovú lyžicu kečupu a na ochutenie trochu oregana, korenia na pizzu alebo gyros a podobne.

Rúru si dajte vyhriať na 200°C horný + dolný ohrev. Cesto opatrne rozbaľte a potrite taveným syrom. Okraje (cca 2 cm) nenatrite aby sa zvinuté cesto neotváralo. Potrite kečupom a posypte zmesou korenín napr. na pizzu. Rozložte na to šunku (salámu) a posypte oreganom. Syry nahrubo nastrúhajte a pridajte na cesto. Trochu syra si nechajte aj na posypanie slimákov. Cesto stočte do rolády. Hotovú roládu otočte tak, aby koniec cesta bol pod ňou. Nakrájajte z nej kolieska 1,5 cm hrubé. Rozložte na papier na pečenie a trochu ich nožom poroztláčajte. Posypte zvyškom syra. Dajte piecť, približne za 15 minút budú hotové.

Doslov

Nemusíte sa báť aj trochu experimentovať zo surovinami a koreninami. Dôležité je len, aby tam nebolo priveľa riedkeho, lebo by to pri pečení vytekalo von. Keď máte aj zvyšok extratvrdého syra nastrúhajte ho na malých otvoroch a s ním posypte slimáky.