Predslov
Nasledujúci recept je základom pre šalát, ktorý si môžete farebne a chuťovo dotvoriť.
Fazuľový šalát
Budete potrebovať: bielu fazuľu 400 g, diétnu salámu cca 250 g, chren strúhaný dve kopcom čajové lyžičky, červenú cibuľu alebo šalotku cca 60 g, kyslú smotanu alebo biely smotanový jogurt 2 dcl, majonézu 4 kopcom polievkové lyžice, kečup 1 – 2 polievkové lyžice (alebo po jednej lyžici jemný a ostrý), soľ jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky.
Fazuľu dopredu namočte 6 – 8 hodín pred varením vo vode. Potom ju uvarte do mäkka, odceďte a nechajte vychladnúť.
V prípade, že nemáte čas na prípravu fazule, môžete použiť aj konzervovanú (v náleve). Voľte čo najväčšiu.
Cibuľu nakrájajte na drobno a salámu na rezančeky. Fazuľu presypte do väčšej misky a pridajte k nej cibuľu a salámu. Zľahka premiešajte. Pridajte chren, majonézu, smotanu (jogurt) a kečup. Dobre premiešajte. Pridajte soľ a korenie. Premiešajte a odložte na tri hodiny do chladničky. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte.
Doslov
Tento šalát dáva priestor vašej vlastnej tvorivosti. Môžete ho doplniť napríklad nakrájanými olivami, uhorkou, kápiou alebo kapari. Pridať viac sladkého kečupu alebo naopak pikantného a podobne.