Predslov
Akosi neviem nájsť názov pre toto jedlo. Je to také voľné spracovanie sviečkovice na smotane s hovädzím na divoko a bude robené v tlakovom hrnci.
Hovädzie na divoko v tlakovom hrnci
Budete potrebovať hovädzie mäso, kocky alebo vcelku, predné alebo zadné 600 – 700 g, slaninu 30 g, jednu kopcom polievkovú lyžicu br. masti, väčšiu cibuľu cca 120 g, mlieko 2 – 3 dcl, 1 – 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1 – 2 polievkové lyžice smotany (podľa hustoty), jednu polievkovú lyžicu horčice, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, jeden väčší bobkový list, ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, 3 bobuľky nového korenia, mrazenú zmes koreňovej zeleniny pod sviečkovú 200 g, jednu polievkovú lyžicu kryštálového cukru a ako prst veľký pásik citrónovej kôry.
Mäso umyte, dobre osušte a dajte na tanier. Slaninu nakrájajte na kocky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. V tlakovom hrnci zohrejte tuk a opečte na ňom slaninu. Pridajte cibuľu a orestujte. Pridajte rascu, bobkový list, nové korenie a soľ. Na zvýraznenie koreniny trochu opečte. Zvýšte teplotu platne a pridajte mrazenú zeleninu. Po rozmrazení pridajte polovicu mäsa a opečte ho. (Mäso nedávajte všetko naraz, aby veľmi neklesla teplota tuku). Pridajte aj zvyšok mäsa. Dobre ho zo všetkých strán opečte. Pridajte korenie, cukor a horčicu. Podlejte vodou tak aby jej hladina bola skoro po vrch mäsa a až začne vrieť pridajte citrónovú kôru a tlakový hrniec uzavrite. Uduste do mäkka, čo môže trvať 50 až 80 minút podľa druhu a kvality mäsa. Vypnite platňu a počkajte kým bude hrniec bez tlaku. Skontrolujte mäso a ak nebude mäkké znova uzavrite hrniec a ešte 20 minút poduste. Mäso a šťavu preložte do kastróla a vyberte z nej bobkový list a citrónovú kôru, dajte variť a pridajte zátrepku. Urobte si toľko zátrepky koľko chcete mať omáčky. Ak nechcete mať veľmi hustú omáčku dajte do nej menej múky a smotany. Šťavu zatrepávajte postupne, nakoniec dochuťte citrónovou šťavou a prípadne ešte dosoľte.
Doslov
Toto jedlo môžete pripraviť aj bez tlakového hrnca, len mäso budete musieť dusiť o trochu dlhšie.
Mäso môžete variť aj vcelku a nakrájať na plátky pred servírovaním. V tomto prípade môžete, po vybratí mäsa z hrnca, zeleninu v šťave trochu rozmixovať.
Na prílohu použite knedľu alebo cestoviny.