Predslov
Jedlo všetkých generácií. Majú ho radi aj tí, ktorí ryžu „nemusia“. Bude to základný recept a pár vylepšení v doslove.
Ryžový nákyp
Budete potrebovať guľatozrnnú ryžu cca 360 g, mlieko (môže byť aj kokosové) 0,3 l, maslo 70 g, kardamon 1/8 čajovej lyžičky alebo 6-7 zrniek (nemusí byť), mletú škoricu ½ čajovej lyžičky (alebo cca 5 cm celej a ¼ čajovej lyžičky mletej), soľ 1/16 čajovej lyžičky (štipka), kryštálový cukor 80 g, vanilkový alebo vanilínový cukor 20 g, dve vajcia, nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča a trochu strúhanky alebo strúhaného kokosu na vysypanie pekáča.
Ryžu v sitku premyte vlažnou vodou, ale len natoľko aby ste ju očistili, škrob z nej nevymývajte. Dajte ju do hrnca a zalejte vodou cca 1 cm nad ryžu. Pridajte soľ, kardamon a polovicu škorice a dajte variť. Uvarte ju do mäkka a stále dozerajte aby bolo dosť vody na varenie. Dolejte vždy na ten jeden centimeter. Po uvarení vyberte škoricu (ak ste použili celú), nalejte na ryžu polovicu mlieka, maslo a dobre rozmiešajte. Pridajte zvyšok mlieka a cukor. Miešajte kým sa cukor a maslo nerozpustí. Rúru si dajte vyhriať na 210°C horný a dolný ohrev. Pekáč vymastite maslom a vysypte strúhankou alebo strúhaným kokosom. Nechajte ryžu trochu schladiť a pridajte vanilkový cukor a citrónovú kôru. Postupne do nej dobre vmiešajte vajcia a zvyšok škorice. Ochutnajte a prípadne ešte doslaďte. Zmes by mala mať konzistenciu ako v nasledujúcom videu a v prípade že by bola veľmi hustá zrieďte ju ešte mliekom. Vylejte do pekáča a dajte piecť do rúry na cca 40 minút – kým sa navrchu nevytvorí kôrka. Podávajte poliate sirupom alebo šťavou z kompótu.
Doslov
Do ryže v pekáči môžete primiešať hrozienka (treba ich predtým namočiť na 15 minút do horúcej vody) alebo brusnice, machovku a pod. Osvedčeným vylepšením je do pekáča dať len polovicu ryže a na to porozkladať sezónne ovocie, nastrúhané jablká alebo ovocie z kompótu a zakryť druhou polovicou ryže.