Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Konzistencia

Slovník ju definuje ako hustotu, tuhosť, pevnosť, viskozitu, spojitosť a pod.

Veľmi ťažko sa opisuje aké riedke (husté?) má byť cesto na palacinky, halušky, lievanku alebo na ryžový nákyp. Akú konzistenciu má mať plnka do kurčaťa, zmes na fašírku alebo mäso do klobás.

Dnes už nie je nutné hľadať slová a prirovnania na ich opis. Stačí namieriť objektív a spustiť nahrávanie.

V súčasnosti život oddelil deti od rodiny na stovky alebo až tisíce kilometrov. Keď sa rozhodnú uvariť si niečo z maminej kuchyne, vidieť akú to má mať konzistenciu je super.

 

Predslov

Jedlo všetkých generácií. Majú ho radi aj tí, ktorí ryžu „nemusia“. Bude to základný recept a pár vylepšení v doslove.

Ryžový nákyp

Budete potrebovať guľatozrnnú ryžu cca 360 g, mlieko (môže byť aj kokosové) 0,3 l, maslo 70 g, kardamon 1/8 čajovej lyžičky alebo 6-7 zrniek (nemusí byť), mletú škoricu ½ čajovej lyžičky (alebo cca 5 cm celej a ¼ čajovej lyžičky mletej), soľ 1/16 čajovej lyžičky (štipka), kryštálový cukor 80 g, vanilkový alebo vanilínový cukor 20 g, dve vajcia, nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča a trochu strúhanky alebo strúhaného kokosu na vysypanie pekáča.

Ryžu v sitku premyte vlažnou vodou, ale len natoľko aby ste ju očistili, škrob z nej nevymývajte. Dajte ju do hrnca a zalejte vodou cca 1 cm nad ryžu. Pridajte soľ, kardamon a polovicu škorice a dajte variť. Uvarte ju do mäkka a stále dozerajte aby bolo dosť vody na varenie. Dolejte vždy na ten jeden centimeter. Po uvarení vyberte škoricu (ak ste použili celú), nalejte na ryžu polovicu mlieka, maslo a dobre rozmiešajte. Pridajte zvyšok mlieka a cukor. Miešajte kým sa cukor a maslo nerozpustí. Rúru si dajte vyhriať na 210°C horný a dolný ohrev. Pekáč vymastite maslom a vysypte strúhankou alebo strúhaným kokosom. Nechajte ryžu trochu schladiť a pridajte vanilkový cukor a citrónovú kôru. Postupne do nej dobre vmiešajte vajcia a zvyšok škorice. Ochutnajte a prípadne ešte doslaďte. Zmes by mala mať konzistenciu ako v nasledujúcom videu a v prípade že by bola veľmi hustá zrieďte ju ešte mliekom. Vylejte do pekáča a dajte piecť do rúry na cca 40 minút – kým sa navrchu nevytvorí kôrka. Podávajte poliate sirupom alebo šťavou z kompótu.

Doslov

Do ryže v pekáči môžete primiešať hrozienka (treba ich predtým namočiť na 15 minút do horúcej vody) alebo brusnice, machovku a pod. Osvedčeným vylepšením je do pekáča dať len polovicu ryže a na to porozkladať sezónne ovocie, nastrúhané jablká alebo ovocie z kompótu a zakryť druhou polovicou ryže.