Mikrovlnka I
Ohrev (varenie) jedla v mikrovlnke je odlišný od iných spôsobov tým, že teplo nepôsobí na jedlo zvonku, ale jeho zdrojom sú molekuly, väčšinou vody, ktoré sú súčasťou jedla.
Vysvetlenie ako to mikrovlnka dokáže urobiť podávajú na rôznych stránkach bezmenní „odborníci“. Tak sa potom dozviete že v mikrovlnke sa produkujú negatívne nabité elektróny. Dozviete sa že + a – sa odpudzujú a zrejme preto sa elektróny odrazia od kladne nabitých stien rúry. Toto produkuje svetelné vlny v mikrovlnnom rozsahu a tie začnú dookola poskakovať. Tieto absorbuje voda v potravinách, ktorá je k nim magneticky priťahovaná a táto príťažlivosť ich núti aby vibrovali, kým sa nezahrejú.
Dvakrát som si overil či to nie je z 1. apríla alebo zo silvestra.
Nie je pre vás dôležité vedieť ako mikrovlnka fuguje. (Koho by to veľmi zaujímalo tak Wikipedia to vie).
Dôležité je vedieť ako dokáže ohriať jedlo voda v ňom. Predstavte si molekuly vody ako maličké magnety. Keby ste tieto magnety dali do magnetického poľa otočili by sa všetky jedným smerom a ak by ste ho prepólovali otočili by sa všetky opačným smerom. V molekule vody prevláda na jednej strane záporný náboj a na druhej kladný. Toto spôsobuje, že sa chovajú v elektromagnetickom poli ktoré mení smer, ako magnety v magnetickom poli. A teraz si predstavte že ich nútite sa takto vrtieť približne dva a pol miliardy krát za jednu sekundu. Musia pritom prekonať vlastnú zotrvačnosť a aj medzimolekulové trenie a tak sa im to veľmi nedarí. Toto spôsobí - skrátene povedané – premenu elektrickej energie na tepelnú. Vzniknuté teplo ohreje potraviny podľa toho koľko vody je v nich prípadne koľko vody je v nejakej časti potraviny.