Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Čo dom dal

V rámci môjho prístupu k potravinám sa snažím využiť aj zvyšky jedál alebo surovín. Tak vznikajú jedlá typu „čodomdal“. Samozrejme, že pri týchto jedlách sa väčšinou nedá dodržať množstvo potrebných surovín alebo presný recept, keďže varíme zo zvyškov. Často treba aj improvizovať. Ťažko sa preto hľadajú do tejto rubriky recepty pre začiatočníkov.

 

Predslov

Zo zbytku knedle sa dá vykúzliť výborná večera alebo raňajky. Toto je úplne základný recept a začnite s ním.

Knedľa s vajcom

Budete potrebovať zvyšok knedle, 3 - 4 polievkové lyžice prepusteného masla alebo rafinovaného rastlinného oleja, 3 -4 vajcia a soľ 1/8 čajovej lyžičky na jedno vajce.

Knedľu nakrájajte na kocky. Vajcia rozklepnite do misky, osoľte a mierne rozšľahajte. Na panvici zohrejte tuk na vyššiu teplotu (200-210°C), aby do knedle moc nevsakoval, ale aby sa na ňom kocky opekali. Použite bezkontaktný teplomer alebo na vyskúšanie použite jednu kocku. Knedľu dobre opečte, vypnite platňu a vlejte na kocky vajcia. Dôkladne premiešajte aby sa obalili vajcom a dopečte.

Doslov

Časť tuku môžete nahradiť slaninkovým výpekom. Alebo na záver nastrúhať na to syr, doložiť zvyšok nakladaných uhoriek alebo nejakého šalátu. Treba len dobre prezrieť chladničku.

 

Predslov

Zase sa posuniete o krok ďalej. Uvaríte polievku so zápražkou urobenou na tuku a opraženej cibuľke.

Frankfurtská polievka

Budete potrebovať jednu kopcom polievkovú lyžicu prepusteného masla (br. masti alebo dve polievkové lyžice oleja), jednu kopcom polievkovú lyžicu hladkej múky, zemiaky 300 - 400 g, jednu cibuľu cca 80 g, tri párky, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, jednu polievkovú lyžicu mletej sladkej papriky, jednu čajovú lyžičku majoránky, dva strúčiky cesnaku, ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a ½ čajovej lyžičky mletej rasce.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte veľmi na drobno, zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Párky nakrájajte na kolieska asi 0,5cm hrubé. V hrnci zohrejte tuk na 160°C a uduste na ňom cibuľu do sklovita. Nachystajte si "k ruke" 0,5 l studenej vody. Na cibuľku pridajte múku a za stáleho miešania ju trochu opražte. Prisypte papriku, krátko opečte a zalejte vodou. Dobre rozmiešajte aby vo vode nezostali žiadne hrudky. Pridajte zemiaky, dolejte 1 l vody a dajte variť. Pridajte soľ, rascu a korenie. Pridajte aj párky a varte kým nebudú zemiaky mäkké. Po uvarení zemiakov polievku odstavte z platne, medzi dlaňami rozmrvte majoránku a vmiešajte do polievky. Pridajte aj prelisovaný cesnak, polievku ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.

Doslov

Namiesto párkov môžete použiť frankfurtské klobásky alebo iné tenké klobásky.

Je to na prípravu pomerne nenáročná polievka. Cena surovín na 4 porcie polievky je pod 3 €, tak sa prosím nesnažte ušetriť 50 centov tým že nahradíte párky nejakým čudom z múky, separátu, škrobu a sóje v umelom črievku.