Predslov
Bude to jednoduchá kelovo-mäsová záležitosť.
Kelové fašírky
Budete potrebovať kel 500 g, mleté bravčové mäso z pliecka alebo prerasteného bôčika 400 g, tri strúčiky cesnaku, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky, mletú rascu ¼ čajovej lyžičky, majoránku jednu čajovú lyžičku, dve vajcia, rafinovaný rastlinný olej podľa potreby a strúhanku na zahustenie a obaľovanie.
Kel očistite, vyrežte hlúb a zbavte listy hrubých častí. Prekrojte ho na menšie časti a uvarte vo vode osolenej čajovou lyžičkou soli alebo v pare do mäkka. Odceďte, nechajte vychladiť a nakrájajte na drobno. Do misy vložte mäso, pridajte kel, prelisovaný cesnak, rozklepnite na to vajíčka, pridajte soľ a všetky koreniny. Zmes dobre premiešajte až kým sa prestane lepiť o steny misy. V prípade že by bola veľmi riedka pridajte dve-tri polievkové lyžice strúhanky (a prípadne ju ešte dosoľte). Na obe dlane si nechajte chvíľu tiecť studenú vodu a potom z celej zmesi vytvarujte guľky o priemere 4-5 cm podľa toho aké veľké chcete mať fašírky. Obaľte ich v strúhanke a trochu sploštite na cca 1,5 cm. Obalené fašírky dobre oklepte od zvyškov strúhanky ktoré by zbytočne znečistili olej a spôsobili tak jeho predčasné znehodnotenie. Do panvice s priemerom dna približne 20 cm nalejte olej na výšku 5-6 mm a dajte na platňu ohriať na 200°C. Kúskom chleba alebo bezdotykovým teplomerom zistite správnu teplotu oleja. Fašírky vyprážajte radšej pomalšie pri nižšej teplote, lebo bravčové mäso potrebuje dlhší čas na upečenie. Na vkladanie a obracanie fašírok používajte obracačku a vidličku je to bezpečnejšie ako len s vidličkami. Po vypražení porozkladajte fašírky na dvojmo preložené papierové kuchynské utierky aby sa zbavili prebytočného oleja. Pred vyprážaním ďalších fašírok vyberte z oleja zbytky z predošlých.
Fašírky môžete podávať s vareným zemiakmi, zemiakovou kašou alebo s rôznymi (sezónnymi) druhmi prívarkov.
Doslov
Použitý olej po vychladnutí ovoňajte a ochutnajte či nie je prepálený. Ak ste použili kvalitný olej a vyprážali na nízkej teplote môžete tento olej precediť cez husté sitko a ešte raz použiť. Napríklad na opekané zemiaky je lepší ako ešte nepoužitý olej. V prípade, že sa vám bude hoci len zdať že je olej prepálený alebo má nejakú inú senzorickú vadu, už ho nepoužite.