Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Ochutnávajte

Prišiel čas podať sa zase o krok ďalej. Už nečakajte len na výslednú chuť hotového jedla.

Ochutnávajte

Ako chutí červená cibuľa a ako šalotka. Aký je rozdiel v chuti do mäkka udusenej cibule oproti tej upraženej do zlatava alebo do sklovita. Vnímajte chuť nielen na jazyku ale aj konzistenciu, či je to mäkké alebo chrumkavé. Rozdiel medzi uvareným a uduseným karfiolom. Uduseným na masle alebo na masti prípadne oleji. Čo vám viac chutí. Ukladajte si to do pamäte a potom po čase, keď už budete vo varení viac zbehlí, sa to v pravú chvíľu zjaví. Uvedomíte si, že recept, ktorý práve čítate, nie je dobrý. Aspoň nie pre vás a upravíte si ho podľa seba. V tej chvíli ste sa stali kuchárom, kuchárkou.

Predslov

Jedna z tých fajných letných polievok. Jej ľahká a rýchla príprava netrvá ani pol hodiny.

Rýchla karfiolová polievka

Budete potrebovať: karfiol cca 400 g, zemiaky 400 g, mrkvu 200 g, mrveničku 4 polievkové lyžice, kocku bujónu (číry, slepačí alebo zeleninový), soľ jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky.

Karfiol uvarte v pare alebo vo vode.

Pri varení v pare nalejte do hrnca 0,5 l vody a dajte ju zovrieť.

Pri varení vo vode nalejte do hrnca 1,3 l vody a dajte ju zovrieť.

Z karfiolu odrežte spodnú časť hlúbu s listami. Očistený karfiol opatrne vložte do vriacej vody (alebo do pary) hlúbom nadol. Varte 7 minút, nad parou stačí 5.

Mrkvu ostrúhajte a nakrájajte na drobno. Vyberte karfiol a dajte ochladiť. Mrkvu dajte variť do vody po karfiole. Pri varení na pare tiež použite túto vodu ale ju najprv doplňte na 1,3 l. Ostrúhajte zemiaky a nakrájajte na menšie kocky. Dajte variť k mrkve. Pridajte mrveničku, soľ a koreniny. Karfiol rozoberte na drobné ružičky a až budú zemiaky uvarené pridajte ich do polievky. Vmiešajte do nej aj bujón, povarte 3 minúty a je hotovo.

Doslov

Spolu s mrkvou môžete dať variť aj hrášok, prípadne aj kukuricu.

 

 

Z karfiolu čo som varil na polievku mi ešte ostal pekný kus. Akurát na karfiolový mozoček.

Predslov

Sýte raňajky alebo ľahká večera.

Karfiol ako mozoček

Budete potrebovať: uvarený karfiol 400 g, menšiu cibuľu, 5 vajec, jednu kopcom polievkovú lyžicu prepusteného masla alebo masti (prípadne dve polievkové lyžice oleja), soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky a mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Karfiol tiež nakrájajte na drobno. Zohrejte tuk a cibuľu na ňom pri nízkej teplote 5 minút poduste. Pridajte karfiol, osoľte ho a okoreňte. Pridajte aj papriku a uduste ho do mäkka. Rozklepnite na to vajcia a usmažte do požadovanej hustoty. Včas odstavte, počítajte s tým že vajcia ešte dôjdu. Podávajte s chlebom.

Doslov

Keď chcete mať večeru sýtejšiu uvarte ku karfiolu zemiaky.