Predslov
Jedlo z jednej misky uprostred. Malé tanieriky s plátkom masla. Bez príborov, zemiačiky v rukách. A neskutočná pohoda. Najlepšia večera.
Pečené zemiaky s maslom
Budete potrebovať 1,2 kg zemiakov, dve polievkové lyžice rafinovaného oleja alebo jednu kopcom polievkovú lyžicu bravčovej masti, 60g masla, čajovú lyžičku soli a pol čajovej lyžičky mletej rasce.
Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na štvrťky (mesiačiky) približne rovnakej hrúbky - aby sa vám rovnako prepiekli. Rúru dajte vyhriať na 210°C horný a dolný ohrev alebo 200°C teplovzdušne. Na pekáč nalejte olej alebo rozotrite masť a rozložte naň zemiaky oblou stranou nadol. Posypte soľou a rascou a dajte piecť doružova (25 – 35 minút). Po upečení zemiaky presypte do jednej misy a dajte ju doprostred stola. Pred každého dajte malý tanierik na ktorý dáte cca 6 mm hrubý plátok masla. Ešte teplý zemiačik si priložte na maslo, kým sa z neho trochu neroztopí a neomastí vám ho.
Doslov
Pri pečení zemiakov môžete vždy mletú rascu nahradiť zmesou korenín “Americké zemiaky“