Predslov
Musíte si vybrať. Buď fajné varené hovädzie mäsko alebo polievka. Pokúšať sa o oboje nie je dobrý nápad.
Hovädzia polievka s pečeňovými haluškami
Budete potrebovať hovädzie predné ( ideálne krk alebo móčing) 300 g, špikovú kosť 2 ks, jednu stredne veľkú cibuľu (cca 80 g), dva strúčiky cesnaku, mrkvu (cca 100 g), petržlen (cca 100 g), zeler (cca 50 g), mletý zázvor 1/8 čajovej lyžičky (nemusí byť), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, čierne celé korenie 10 ks, nové korenie celé 2 ks (nemusí byť) a ak máte možnosť tak aj dve stonky vňate ligurčeka prípadne petržlenu. Suroviny na pečeňové halušky sú v recepte na ne.
Mäso a kosti umyte a vložte do hrnca (cca 2,5 l). Očistite cibuľu ale tak, aby navrchu ostala žltá šupka a dajte do hrnca. Očistite cesnak a dajte do hrnca. Pridajte zeler, zázvor a korenie. Zalejte 1,8 l studenej vody a dajte pomaly variť. Ihneď ako začne voda vrieť znížte var na minimum. Polievku nemiešajte a penu, ktorá sa bude tvoriť na povrchu, si nevšímajte, len stále dozerajte na to aby var bol úplne minimálny. Na hladine by ani nemal byť vidieť, táto sa môže len trochu hýbať. Bublinky by malo byť vidieť len pod hladinou. Zatiaľ čo sa bude robiť vývar uvarte si pečeňové halušky. Potom po dvoch hodinách varu pridajte soľ a zvyšnú zeleninu. Vňať zviažte nitkou do malého balíčka a tiež pridajte do hrnca. Varte ešte hodinu.
Odstavte z platne a vyberte z vývaru mäso, kosti a zeleninu. Vývar preceďte cez husté sitko, ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Z kostí vyberte špik, zľahka rozotrite na krajce chleba, posoľte a posypte trochou mletej sladkej papriky. Treba ho hneď skonzumovať , v tejto chvíli je najlepší. Petržlen a mrkvu opláchnite, pokrájajte a rozdeľte do tanierov.
Doslov
Na túto polievku nie je vhodná teľacina alebo býček. Komu nevadí trochu mastnejší vývar môže použiť aj mäso z hrude.
Recept na pečienkové halušky je na: https://www.neviemvarit.sk/prilohy-omacky/pecenove-halusky/