Predslov
Je to taká istá polievka ako kalerábová. Cibuľa, dve zeleniny a múka. Pridáme len trochu pšena na zahustenie.
Zelerová polievka
Budete potrebovať zeler veľkosťou niekde medzi 250 – 300 g, približne polovičné množstvo póru, cibuľu 50 – 80 g, prepustené maslo 40 g (prípadne dve polievkové lyžice oleja), hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, kocku bujónu (číry carpathia alebo zeleninový), pšeno dve polievkové lyžice (cca 20 g), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky a zeleninové ochucovadlo jednu čajovú lyžičku.
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Z póru odrežte koreňovú a zelenú časť. Prerežte ho pozdĺžne na polovicu, hrubší aj na štyri časti a nakrájajte. V hrnci (2,5l) ohrejte maslo na 160°C, pridajte cibuľku a potom pór a poduste. Zeler očistite a nastrúhajte na hrubo. Pridajte do hrnca a trochu popražte. Primiešajte múku a ešte pražte pri častom miešaní 5 minút. Zvýšte teplotu platne a prilejte 1,3 l vody. Až začne voda vrieť teplotu znížte a do vody pridajte na lyžici rozdrobený bujón. Pridajte pšeno, soľ a korenie . Varte kým zelenina nezmäkne (15 – 20minút), odstavte z platne a prípadne dosoľte zeleninovým ochucovadlom.
Doslov
Môžete robiť rôzne variácie. Napríklad zeler s mrkvou a zahustiť krúpkou namiesto pšena. Praxou získate aj cit na to čo s čím dať dokopy.