Predslov
Na prípravu veľmi vďačné a pritom chutné jedlo.
Kuracie soté so zeleninovým kuskusom
Budete potrebovať kuracie prsia 600 g, mrazenú zeleninovú zmes (mrkva, hrášok, kukurica alebo podobnú) cca 350 g, prepustené maslo 50 g (alebo rafinovaný rastlinný olej 3 polievkové lyžice), zmes korenia na kurča 1/4 čajovej lyžičky (ak nemáte tak soľ a mleté čierne korenie), vývar 0,5 l , jednu šálku kuskusu, jednu polievkovú lyžicu kvalitného olivového oleja a čajovú lyžičku soli.
Kuracie prsia nakrájajte na rezance, posypte korením a polovicou soli. Na panvici zohrejte maslo a mäso na ňom zo všetkých strán dobre opečte (orestujte). Pridajte 1/4 vývaru a pri nízkej teplote uduste mäso do mäkka (10-15minút). Ak sa vám vývar vydusí môžete ešte doliať vodu.
Zvyšný vývar dajte variť. Kuskus nasypte do širšej nádoby, jeho vrstva by nemala byť vyššia ako 1,5 cm. Počítajte aj s tým, že zväčší objem a ešte doňho príde zelenina. Prilejte olivový olej a starostlivo premiešajte, aby sa všetky zrnká s ním dobre obalili. Osoľte a zalejte po celej ploche vriacim vývarom. Zakryte pokrievkou alebo natiahnite cez nádobu fóliu a nechajte 10 - 12 minút napučať. Hotový kuskus ešte vidličkou načechrajte .
Udusené mäso vyberte na tanier, zosilnite ohrev panvice vysypte do nej mrazenú zeleninu a keď sa väčšia časť rozmrazí znížte teplotu a duste 8 minút (alebo podľa návodu na obale zeleniny). Hotovú zeleninu vmiešajte do kuskusu, mäso pridajte na vrch a môžete servírovať.
Doslov
„Vývar“ si môžete urobiť aj tesne pred prípravou jedla z 0,5 l vriacej vody do ktorej zamiešajte rozdrobený zeleninový alebo karpatský bujón a 5 minút povaríte.