Predslov
Tento recept nemôžem zjednodušiť, lebo to by už neboli:
Ľubkine rezance s makom
Budete potrebovať široké rezance cca 400g, mak 100 g (ak nemáte mlynček na mak tak kúpte mletý), mlieko 3 dcl, med jednu polievkovú lyžicu, jednu polievkovú lyžicu soli, maslo 100 g a práškový cukor podľa potreby.
Mak zomeľte. Do hrnca s objemom 4 - 5 l nalejte cca 3,5 l vody a dajte zovrieť. V menšej rajničke rozpustite maslo. Až bude čiastočne rozpustené prilejte mlieko a pridajte med. Občas premiešajte a ohrejte na cca 40°C. Keď voda v hrnci začne vrieť osoľte ju polievkovou lyžicou soli, vložte do nej cestoviny a uvarte ich. Preceďte, preložte do väčšej misky a premiešajte. Nasypte na ne mak, polejte mliekovo-maslovou zálievkou a znovu premiešajte. Sladkomilným stravníkom môžete ešte na tanieri rezance posypať práškovým cukrom.
Doslov
Môžete použiť aj bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice napríklad tagliatelle (talijatele) alebo fettuccine (fetučíne), len ich bude treba trochu dlhšie variť.