Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Rúra

Ak nechcete, aby sa aj z vás stali kuchári ktorí večne kričia a nadávajú, používajte chňapky. Hlavne keď niečo vkladáte alebo vyberáte z rúry. Samozrejme tej na pečenie, lebo dnes budeme piecť.

Predslov

Úplne začiatočnícky recept s dobrým výsledok pri malej prácnosti.

Pečené morčacie stehno

Budete potrebovať vykostené horné morčacie stehno, tak cca 900g. Tri polievkové lyžice rafinovaného oleja (kukuričný, slnečnicový, repkový, olivový), jednu väčšiu cibuľu cca 120g, štyri strúčiky cesnaku tri – štyri mrkvy cca 200 – 250 g. Jednu čajovú lyžičku soli, jednu čajovú lyžičku sušeného tymiánu, pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a pol čajovej lyžičky mletej rasce.

Ošúpte cibuľu a nakrájajte na polmesiačiky. Cesnak ošúpte. Očistite (ostrúhajte) mrkvu a nakrájajte asi 5cm kúsky. Hrubšie prekrojte po dĺžke na polovicu, veľmi hrubé môžete aj na štvrťky. Dajte si vyhriať rúru (horný a dolný ohrev) na 200°C (teplovzdušnú stačí na 190°C) a prichystajte si pekáč. Do pekáča nalejte olej a stehno a mrkvy v ňom zo všetkých strán omastite. Preložte ich na tanier. Cibuľu rozložte po dne pekáča. Stehno uložte na cibuľu do pekáča a na voľné miesto , prípadne aj na stehno, rozložte kúsky mrkvy a strúčiky cesnaku. Všetky koreniny postupne nasypte na mäso a mrkvu. Podlejte 2 - 3 dcl vody (podľa veľkosti pekáča) a pekáč prekryte alobalom, matnou stranou nahor. Pečte jednu hodinu, pekáč vyberte a veľmi opatrne - aby ste sa horúcou parou nespálili - odstráňte alobal. Výpekom polejte mäso a mrkvy a dajte ešte piecť na 30 minút. Ak by výpeku bolo málo dolejte doňho ešte vodu a priebežne ním polievajte mäso.

Podávajte s pečenými zemiakmi a kompótom. Ak máte dostatočne veľkú rúru, môžete si pripraviť a upiecť zemiaky súčasne s pečením mäsa.

Doslov

Dobre si pozrite ako vyzerá mäso ktoré sa pieklo pod alobalom a ako sa postupne mení polievaním a ďalším pečením. Možno vám bude viac vyhovovať menej zapečený povrch alebo dokonca vôbec. Nabudúce tak môžete pečenie pod alobalom predĺžiť na 75 minút a dopekať 15 minút alebo len 90 minút piecť pod alobalom bez dopekania.

Pri odstraňovaní alumíniovej fólie z pekáča, pokrievky z hrnca alebo aj pri odceďovaní zemiakov buďte maximálne opatrní. Pretože pri tom najčastejšie obareniny bývajú nad zápästím používajte predĺžené chňapky.

 

Zemiaky pečené na papieri

Budete potrebovať 1 kg zemiakov, jednu polievkovú lyžicu olivového oleja, čajovú lyžičku soli a čajovú lyžičku mletej rasce.

Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na mesiačiky približne rovnakej hrúbky - aby sa vám rovnako prepiekli. Rúru dajte vyhriať na 200°C. Do hlbokého taniera nalejte olej a omastite v ňom postupne všetky zemiaky. Na pekáč dajte papier na pečenie a rozložte naň zemiaky oblou stranou nadol. Posypte soľou a rascou a dajte piecť doružova.

 

Zemiaky

Ak vás nezásobuje rodina alebo miestny farmár, tak kúpiť kvalitné zemiaky je problém. S pokojným svedomím vám predajú zemiaky vnútri napadnuté rôznymi chorobami, označené ako varný typ B ktoré sa rozvárajú horšie ako typ D. Niekedy mám dojem, že nám predávajú kŕmne zemiaky, ktoré niekde nakúpili za pár centov. Je ťažké s týmto v súčasnej dobe s úspechom bojovať. V prvom rade nekupujte akciové ani zlacnené zemiaky. Nikdy ich nepredajú lacnejšie, ak s nimi nie je nejaký problém. Keď nie ste typ, ktorý si ide hneď do obchodu vypýtať svoje peniaze späť, máte jedinú možnosť. Vytvoriť si v mobile súbor fotiek etikiet s osvedčenými odrodami a dodávateľmi a súbor s etiketami odrôd a dodávateľov, ktorý vás sklamali.

Na začiatok vám doporučujem kupovať varný typ B alebo AB. Napríklad odroda Agria ma nikdy nesklamala (na rozdiel od jej pestovateľov), momentálne preferujem Anuschku, ale vy si možno obľúbite inú. Čo sa týka farby dužiny nebudem radiť - je to na vás.

 

Ani dnes som nezabudol pridať niečo na raňajky

O tom akú konzistenciu má mať žĺtko vajca do skla sú rôzne názory. Najlepšia konzistencia je tá ktorá chutí vám. Čas varenia, ktorý nájdete v recepte, si preto môžete upraviť podľa svojej chuti. Prípravu rozdelím na dva spôsoby. Prvý je vhodný pri varení na platniach na ktorých je nárast teploty pomalý. Druhý je vhodný pre varenie na plyne alebo indukčnom ohreve.

Vajcia do skla I

Budete potrebovať vajcia 2-3 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť. Chlieb – krajec na osobu a soľ.

Vajcia vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec ihlou prepichnite na hrubšom konci. Pripravte si poháre (misky) do ktorých budete vajcia servírovať. Najviac sa hodia široké zmrzlinové poháre na nôžke, ale môžu byť aj kompótové misky. Do rajničky primeranej počtu vajec nalejte vodu cca 5cm na výšku a dajte variť. Do vriacej vody lyžicou povkladajte vajcia . Varte 4 minúty (L-ká 5minút). Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce a škrupinu na tupšom konci odstráňte tak do 1/3 vajca. Potom zasuňte medzi škrupinu a bielko čajovú lyžičku a opatrne popod celú škrupinu od nej oddeľte vajíčko. Vyberte ho a vložte do pohára (misky). Vajcia vkladajte tak že najprv vložíte do každého pohára po jednom, potom po dvoch prípadne po troch. V každom pohári jedno vajíčko trochu načnite – aby žĺtko vytieklo. Osoľte a môžete podávať.

Vajcia do skla II

Budete potrebovať vajcia 2-3 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť. Chlieb – krajec na osobu a soľ.

Vajcia vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec ihlou prepichnite na hrubšom konci Pripravte si poháre (misky) do ktorých budete vajcia servírovať. Najviac sa hodia široké zmrzlinové poháre na nôžke, ale môžu byť aj kompótové misky. Do rajničky primeranej počtu vajec vložte vajcia a zalejte vodou . Dajte variť na silný stupeň, aby voda čo najskôr začala vrieť. Varte 3 minúty (L-ká 4minúty). Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce a škrupinu odstráňte tak do 1/3 vajca. Potom zasuňte medzi škrupinu a bielko čajovú lyžičku a opatrne popod celú škrupinu od nej oddeľte vajíčko. Lyžičkou ho vyberte a vložte do pohára (misky). Vajcia vkladajte tak že najprv vložíte do každého pohára po jednom, potom po dvoch prípadne po troch. V každom pohári jedno vajíčko trochu načnite – aby žĺtko vytieklo. Osoľte a môžete podávať.

Doslov

Keď musíte použiť vajcia rovno z chladničky predĺžte var ešte o jednu minútu. Tiež o minútu predĺžte var ak chcete mať tuhšie žĺtka. Utrafiť dĺžku varenia sa aj tak vždy celkom nepodarí, lebo čerstvé vajce sa uvarí pozdejšie ako to, čo už nejaký čas pobudlo v predajni alebo u vás.

Vajcia do skla môžete vylepšiť poliatím trochou roztopeného masla, prípadne ich ešte posypať štipkou čierneho mletého korenia. Ak natrafíte na roztierateľný kozí syr, tak ním natretý chlebík a vajcia do skla …