Predslov
Brokolicová polievka sa dá navariť v rôznych obmenách. Vy sa naučíte dve základné s dvoma obmenami. Začneme s tou najjednoduchšou.
Jednoduchá brokolicová polievka
Budete potrebovať 500 g brokolice, jednu cibuľu tak cca100 g, jednu kopcom čajovú lyžičku soli a mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky. Jednu kopcom polievkovú lyžicu prepusteného masla (ak nemáte môže byť aj neprepustené). Vývar 0,5 l alebo kocku karpatského prípadne zeleninového bujónu.
Z nôžky brokolice odrežte zdrevnatenú časť az vrchu poodkrajujte drobné ružičky. Aby sa vošli tak dve na polievkovú lyžicu. Zvyšok nakrájajte tak aby to váš mixér zvládol a posekal na drobno. Ak nevlastníte takýto mixér môžete brokolicu nakrájať aj ručne. Nakrájajte cibuľu na drobno. Do hrnca dajte zohriať maslo na 160°C a potom pridajte cibuľu. Duste 10 minút pri nízkej teplote a potom pridajte posekanú brokolicu. Miešajte aby sa trochu opiekla, potom zalejte vývarom alebo 1,3 l teplej vody a dajte variť. Ak ste použili vývar dolejte ešte 0,8 l vody. Pridajte soľ a korenie. Ak ste použili len vodu, tak hneď ako začne vrieť, rozdrobte kocku bujónu na polievkovú lyžicu a zamiešajte do polievky. Uvarte brokolicu úplne do mäkka a rozmixujte tyčovým mixérom. Ak nevlastníte takýto mixér môžete nechať brokolicu aj nerozmixovanú. Pridajte ružičky (vršky z brokolice) a varte kým nezmäknú ale dajte pozor aby ste ich nerozvarili
Doslov
Na brokolicu sa hodí muškátový kvet (strúhaný muškátový orech), ale netreba ho tam dať veľa. Neuvádzal som ho, lebo nie každý ho má rád.
Muškátový orech (muškátový kvet) treba používať z mierou, už pri trochu väčších dávkach môže u citlivejších ľudí vyvolať nevoľnosť a tehotné ženy by ho nemali používať vôbec.