Predslov
Tokáň je predchodca všetkých perkeltov a paprikášov. Pravdepodobne pochádza z Rumunska, kde slovo tocană znamená dusené mäso. Jeho zvládnutie vám otvorí cestu do sveta duseného mäsa, sveta gulášov, ragú, perkeltov, paprikášov a azu.
Hovädzí tokáň s ryžou
Budete potrebovať cca 600 g móčingu. V obchodoch ho niekedy predávajú pod názvom nožina, lýtko alebo glejovka (kližka). Môžete použiť aj krk alebo predné, ale móčing je najvhodnejší. Dve stredne veľké cibule (cca150g), dva strúčiky cesnaku (cca10g), paradajkový pretlak podľa hustoty 70-100 g. Čajovú lyžičku soli, ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a jednu kopcom polievkovú lyžicu masti alebo dve lyžice oleja. Ak použijete hov. predné, tak bude stačiť aj menej tuku – podľa toho ako bude mäso prerastené tukom. Na podlievanie vodu alebo vývar.
Z mäsa odstráňte vrchné blany a najhrubšie tuhé šľachy. Narežte ho kolmo na vlákna na hrubšie rezance. Ošúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu. Ošúpte cesnak. V kastróle zohrejte tuk na 170°C a opečte na ňom cibuľu. Zvýšte teplotu platne, pridajte mäso a dobre opečte zo všetkých strán (orestujte), aby zostalo šťavnaté. Niekedy sa stane že mäso - skôr ako ho stihnete zo všetkých strán opiecť – začne púšťať šťavu. Vtedy sa už neopeká ale dusí. Keď sa už skoro všetká šťava vydusí znížte teplotu platne, mäso osoľte , okoreňte a cez lis pretlačte na to cesnak. Trochu podlejte, pridajte paradajkový pretlak a premiešajte. Duste pod pokrievkou, občas zamiešajte a podlievajte tak, aby ste mali šťavu hustú, ale aby jej aj bolo dosť na prílohu. Nesmie však siahať vyššie ako do 2/3 mäsa, lebo vy ho chcete dusiť nie variť. Uduste ho až do mäkka - čo niekedy môže trvať aj dve hodiny.
Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Podávajte s ryžou, slovenskou ryžou, cestovinami, knedľou, varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
Doslov
Budete mať dostatok času popri dusení mäsa urobiť prílohu. Ak si toto jedlo obľúbite, môžete ešte vyskúšať na podlievanie kvalitné biele alebo červené víno.