Predslov
„Za málo peňazí veľa muziky“ a dobrý výsledok pri malej pracnosti. Toto boli dôvody, pre ktoré som ako prvú z čírych polievok z mäsového vývaru, zvolil polievku z morčacích krkov.
Morčacie krky asi nebudú mať hneď v prvej predajni mäsa ktorú navštívite, ale oplatí sa ich zohnať.
Jednoduchá polievka z morčacích krkov
Budete potrebovať dva väčšie morčacie krky, ktoré si hneď u mäsiara dajte preseknúť na polovice. Menšiu žltú cibuľu (60 - 70 g), jeden väčší strúčik cesnaku, čajovú lyžičku zeleninového ochucovadla, jednu kopcom čajovú lyžičku soli a 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia.
Krky opláchnite, vložte do hrnca (min 2,5 l), zalejte 1,5 l studenej vody a dajte pomaly variť. Ošúpte cibuľu, ale tak, aby na nej ostala žltá šupka a vložte do hrnca. Dajte tam aj ošúpaný cesnak a korenie. Ihneď ako začne voda vrieť znížte var na minimum. Polievku nemiešajte a penu, ktorá sa bude tvoriť na povrchu, si nevšímajte len stále dozerajte na to aby var bol minimálny – aby to navrchu len tak trochu „perlilo“. Po hodine pridajte zeleninové ochucovadlo a soľ. Varte ešte 30 minút (prípadne aj viac – kým nebude mäso mäkké) a potom odstavte z platne. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte.
Doslov
Do polievky pri servírovaní doporučujem použiť ako vložku instantné rezance. Polievku nemusíte precediť, naberať do tanierov môžete priamo z hrnca. Uvarené krky sú výborná pochúťka a sú bonusom tejto polievky.
Cibuľu z každej polievky vždy po dovarení vyberte.