Polievka je grunt
Polievka je grunt hovorili naše staré mamy a ja sa toho držím. Takže vaše varenie začneme polievkou.
Prečítať >>
Hovädzí tokáň
Tokáň je predchodca všetkých perkeltov a paprikášov. Pravdepodobne pochádza z Rumunska, kde slovo tocană znamená dusené mäso.
Prečítať >>
Klasická bryndzová polievka
Je veľmi jednoduché niečo zkomplikovať, zato býva značne komplikované niečo zjednodušiť.
Prečítať >>
Cestoviny to istia
Aj v tých najmenších bytíkoch bez špájz sa nájde trochu miesta pre pár balíčkov cestovín. Istia to v čase, keď príde nečakane hlad alebo návšteva a chladnička je prázdna.
Prečítať >>
Prvá zo štyroch
Brokolica je veľmi vďačná zelenina na rôzne využitie. V receptoch na tejto stránke sa objaví viackrát. V polievkach štyrikrát.
Prečítať >>
Rúra
Ak nechcete, aby sa aj z vás stali kuchári ktorí večne kričia a nadávajú, používajte chňapky.
Prečítať >>
Desiatové polievky
Husté a výživné. Rokmi osvedčená klasika ako gulášová, držková, fazuľová a samozrejme frankfurtská.
Prečítať >>
Sú jedlá...
Sú jedlá, ktoré prvýkrát ochutnáme skôr ako sa naučíme chodiť, verne s nami preputujú životom a neopustia nás ani v starobe.
Prečítať >>
Nenávidená aj milovaná
Sedí ticho v kúte, skromná a nenápadná.
Prečítať >>
Vajce na polo
Keď sa ma ako decka pýtali, či chcem vajíčko na mäkko alebo na tvrdo, odpovedal som že na polo
Prečítať >>
Kuskus
Kuskus je cestovina, najčastejšie pšeničná - ale sú na trhu aj iné druhy, ktorá sa dosť zložito pripravuje a varí.
Prečítať >>
Nastali horúčavy
Mením preto svoj plán príspevkov, aby ste svoje varenie mohli trochu prispôsobiť počasiu.
Prečítať >>
Kvalitné suroviny
Pre začiatočníka je ľahšie uvariť kvalitnú jazmínovú ryžu, orestovať mladé kuracie mäsko alebo upiecť lososa.
Prečítať >>
Variácie
Doteraz som vyberal polievky tak, aby aby ste sa vždy naučili nejaký nový postup prípravy.
Prečítať >>
Kuchárska alchýmia
Skúsení kuchári zase ovládajú tzv kuchársku alchýmiu, čo je umenie ako urobiť z niečoho čo už je k ničomu, niečo čo je jedlé a dokonca aj dobré.
Prečítať >>
Koreniny
Veľkou chybou je zjednocovanie chute jedál obľúbenými koreninami a dokonca úplné prebitie chutí surovín pálivou paprikou.
Prečítať >>
Najlepšia večera
Na túto večeru u nás nikdy nikto nereptal a nikdy z nej nič nezvýšilo.
Prečítať >>
Kuchári na obrazovke
Dokážu nasekať cibuľu za tri sekundy, miešať bez varešky, vo vzduchu obracať palacinky a jednou rukou rozklepnú vajíčko
Prečítať >>
O studených polievkach
Zjem všetko okrem ovocných polievok. Niektoré jedlá mám veľmi rád, niektoré menej a niektoré nemusím, ale zjem ich.
Prečítať >>
O názvoch jedál
Mlynárkina ryba, ryba podľa mlynárky, ryba na mlynárkin spôsob. Kuchári hneď vedia o čo ide a ja vás trochu v týchto názvoch zorientujem.
Prečítať >>
Muchy a iní v kuchyni nevítaní návštevníci
Mucha v polievke nie je nič príjemné, ale prídete len o tanier polievky
Prečítať >>
Trojobal a vyprážanie
Prišiel čas podať sa ďalej. Teraz na vašej ceste za umením variť urobíte dva veľké kroky.
Prečítať >>
Jedlo z jedného hrnca
Receptov na rôzne „eintopfy“ je veľa a často je ich varenie, napríklad na chate, hlavný bod programu
Prečítať >>
Ochutnávajte
Prišiel čas podať sa zase o krok ďalej. Už nečakajte len na výslednú chuť hotového jedla.
Prečítať >>
Na čo je dobrá zápražka (zásmažka)
Zápražka zahusťuje a vylepšuje chuť. Napríklad zmení vodu, v ktorej sa varili zemiaky, na polievku.
Prečítať >>
Tie najlepšie jedlá sú úplne jednoduché
Nemusíte variť prepychové alebo zložité majstrovské diela, stačí dobré jedlo z čerstvých surovín.
Prečítať >>
Niečo pre záhradkárov
Dnes je deň ako stvorený pre zber úrody záhradkách
Prečítať >>
O prababičkách
Dnes sa stávajú babičkami ženy, ktoré museli po pol roku materskej nastúpiť do práce.
Prečítať >>
O vajciach z veľkochovu
Pôvodný názov článku bol O domácich vajciach
Prečítať >>
Škvarková diéta
Bude tomu už 17 rokov čo som sa rozhodol, že poslúchnem doktorku a zhodím 10 kíl
Prečítať >>
O paletovej móde
Nie, nejdem písať o využití starých paliet.
Prečítať >>
Syry v kuchyni
Syrov je toľko rozmanitých druhov, že vyznať sa v nich hoci len v európskom meradle, je pre bežného človeka skoro nemožné.
Prečítať >>
Parmezán
V skutočnosti sa volá trochu inak a pod týmto názvom si v receptoch predstavujeme veľmi tvrdý (extratvrdý) syr.
Prečítať >>
Aj tvaroh a bryndza sú syry
Pretože som ich už v receptoch použil napíšem pár slov aj o nich.
Prečítať >>
Najjednoduchšia nátierka
Nátierka, ktorú si ľahko môže doma pripraviť aj úplný začiatočník.
Prečítať >>
O troch slovách
Ľutujem ľudí ktorí MUSIA variť. Aj na ich jedlách je poznať že musia.
Prečítať >>
Zapražená paradajková klasika čo nikdy nesklame
Zapražená paradajková polievka
Prečítať >>
Výrobky
Nakladanie kyslej kapusty do súdka
Prečítať >>
Najrýchlejšia polievka
Od chvíle ako vstúpite do kuchyne a kým nepoložíte na stôl hrniec práve uvarenej polievky neprejde ani 15 minút
Prečítať >>
Morčacie mäso
Morka má vraj deväť druhov mäsa
Prečítať >>
Univerzálny profesionálny nôž
Neexistuje. Práve naopak. Profíci používajú špeciálne nože
Prečítať >>
Všetko má svoj čas
Na jeseň je čas na varenie zo sezónnych surovín
Prečítať >>
Mikrovlnná rúra
Nedávno to naša mikrovlnka po 22 rokoch práce vzdala
Prečítať >>
O kuchynskom škriatkovi
Je neviditeľný, veľmi rýchly a zlý
Prečítať >>
Konzistencia
Veľmi ťažko sa opisuje aké riedke (husté?) má byť cesto na palacinky, halušky, lievanku alebo na ryžový nákyp.
Prečítať >>
Návody na obsluhu
Mali by sa čítať skôr ako prístroj zapneme, ale čo, keď sú aj takéto
Prečítať >>
Mýty a fakty
Takže, keď to robím zle a vy viete prečo, rád sa dám poučiť a urobím nápravu.
Prečítať >>
Studeno, huspenina, kočonina, sulc
Varíme ho len sviatočne, ale vieme, že čím sme starší, tým by sme si mali dopriať kolagén častejšie
Prečítať >>
Stránka má dnes 1/2 roka
A preto vám venujem koláčik
Prečítať >>
Pýtajte sa
Manželka mi rozprávala príbeh, ktorý kdesi čítala
Prečítať >>
Varíme párky
Pod názvom párok myslím výrobok z mäsa, vody a korenín v baraňom alebo bravčovom črievku
Prečítať >>
Kapustnica
Existuje kapustnica vianočná, silvestrovská, svadobná (polnočná), oravská aj iné krajové varianty.
Prečítať >>
Aj mačkám chutí domáca strava
Kupoval som pre našu mačku kapsičky a konzervy snáť všetkých značiek.
Prečítať >>
Pestrá strava
Neodmietam nič, čo sa dá chutne pripraviť a zjesť
Prečítať >>
Spájanie chutí
Existujú recepty, ktoré sú priam stvorené na ich úpravu podľa vlastnej predstavy.
Prečítať >>
Skúška ohňom
Tento pojem sa používa hlavne v prenesenom význame a prajem vám aby to tak aj ostalo.
Prečítať >>
Paprikáš
Je len málo ľudí ktorí paprikáš „nemusia“.
Prečítať >>
Živánska
Ale opíšem vám ako sa robila (a trochu zmodernizovaná aj robí) tu v širšom okolí.
Prečítať >>
Cícer
Dobré a zdravé spestrenie jedálneho lístka
Prečítať >>
Strapačky čodomdal
Využijeme na strapačky zvyšok po škvarení masti.
Prečítať >>
Kapusta
Kapusta, to nie je len vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje aj vitamíny ..
Prečítať >>
Vtáčie mlieko a štyri ďalšie recepty
Bude toho dnes trochu viac
Prečítať >>
Nedeľné párky
Už roky rokúce mávame v neďeľu na raňajky párky
Prečítať >>
Turkey
Medzinárodný názov Turecka už nebude Turkey ale Türkiye.
Prečítať >>
Človek mieni - covid mení
Som po troch týždňoch nechcenej pauzy späť na stránke
Prečítať >>
O pôste
Už pred Popolcovou stredou som premýšľal o období pôstu
Prečítať >>
Vôňa rezňov
Je skoro jedno či ide o teľací rezeň alebo o rezeň z karé či krkovičky.
Prečítať >>
Fašírky
Keď sme boli deti varovali nás, aby sme pekne všetko v školskej jedálni pojedli, lebo ináč z toho čo zvýši, urobia na druhý deň fašírky
Prečítať >>
Mám rád syr
Vlastne mám rád všetky syry. Od tých čerstvých až po Zabudnutý syr.
Prečítať >>
Chemicky extrahované (rafinované) oleje
Keďže viem ako ich vyrábajú, používam ich len výnimočne na vyprážanie a pečenie pri vysokých teplotách
Prečítať >>
Leto je tu
Ročné obdobie na ktorá sa najviac tešíme
Prečítať >>
Bravčové mäso
Je v súčasnosti najlacnejším druhom mäsa
Prečítať >>
Čas zavárania
Koniec leta je časom zberu úrody a čo sa hneď nezužitkuje zavárame,
Prečítať >>
Domáce rožky
Návod ako si doma upiecť vynikajúce rožky je ďalším krokom k nezávislosti od každodenného nakupovania
Prečítať >>